Bijgewerkt op 15-06-2018

OP DE PEDALEN

OP DE PEDALEN                                   15 juni 2018

DE KLIM NAAR DE HEMEL
Binnenin de Corneliuskerk is het op dit moment een wirwar van stangen en steigers. Ik moest daarbij denken aan de steigers die opgebouwd zijn bij de Grote kerk in Alkmaar waar men een ieder uitnodigt de ‘klim naar de hemel’ te maken. Zelf heb ik de klim afgelopen week ook ondernomen. Men suggereerde al die ‘klim naar de hemel’ ook in de Corneliuskerk te organiseren. Weet je, ik moet bij mensen die de ‘klim naar de hemel’ echt ondernomen hebben, denken aan mensen zoals Franciscus van Assisi. Benedictus, Bernardus, Theresia, Theobaldus, Antonius. Allemaal mensen die hun tijd een beetje raar en voor gek versleten werden. Of ik denk aan - korter geleden - Edith Stein, Titus Brandsma, pater Damiaan en Peerke Donders, Oscar Romero. Mensen die de hemel beklommen hebben zijn allemaal een beetje gek. Gewoon doen is: alleen aan jezelf denken, voor jezelf opkomen, en houden wat je hebt. Gewoon is, dat mensen zeggen: ik ben wel goed maar niet gek. Gek is: weinig aan jezelf denken, je uitsloven voor anderen, je inspannen om dromen werkelijkheid doen worden, werken aan vrede en gerechtigheid. Gelukkig zijn er veel van die gekken, overal, ook in onze gemeenschap. Mensen die bijvoorbeeld al vele jaren bijna dagelijks langs een demente moeder gaan; of die al jaren lang - zonder dat iemand het weet - de was doen voor een oudere en alleenstaande buurman; mensen die door weer en wind collecteren voor het goede doel; mensen die hun vrije dagen aan de jeugd of aan de ouderen geven; mensen die het hemd van hun lijf geven. Het zijn allemaal 'goeie gekken'. Dat zijn de mensen die de hemel beklimmen.

‘DOE MAAR GEWOON DAN DOE JE GEK GENOEG’
'Doe maar gewoon; dan doe je al gek genoeg' is vaak een wijs gezegde. Maar het mag niet de lijfspreuk worden van christenen, van kerkmensen, want dan ziet de toekomst er slecht uit. Dan is de Geest helemaal zoek. De Geest is ook zoek in een geloofsgemeenschap waarin gelovigen hun verantwoordelijkheid op anderen afschuiven. In plaats van eigen middelmatigheid, lauwheid toe te geven, hebben altijd anderen het gedaan. De jeugd heeft het gedaan, of de godsdienstleraar, of de pastor die te modern is, of te antiek, of het koor dat de verkeerde liedjes zingt. Als ze nog maar eens gregoriaans zongen, dan zou het anders zijn. Ze hebben ons vroeger maar wat wijsgemaakt. Het is altijd de ander. Dat is al zo oud als de wereld. Adam schuift het op Eva, en zij geeft de slang de schuld. Maar de vraag is natuurlijk: Waar ben jij? Ben je ook bereid een stukje naar de hemel te klimmen? De steigers staan klaar. Kansen zijn er genoeg in je leven. Wat doe je? Verschuil je je achter anderen, of ben je een beetje gek? Een goeie gelovige gek, zoals Jezus en zovelen na Hem.

pastor Johan Olling