Bijgewerkt op 16-11-2018
pastor@corneliuskerk-limmen.nl

OP DE PEDALEN

OP DE PEDALEN                                   16 november 2018

KERKENVEILING: “WAT GEBEURT HIER?”
Vorige week vrijdagavond tijdens de veiling ten bate van kerk en jeugd kwam ik in gesprek met een stel dat net in Limmen was komen wonen. Ze hadden gehoord van de Kerkenveiling en hadden al meer dorpsactiviteiten bezocht. Ze wilden zich hier thuis gaan voelen en waren deze avond naar ‘Heren van Limmen’ gekomen. Ik herkende me in hun reactie aan mijn eerste kennismaking met de Kerkenveiling. De opmerking: “Wat gebeurt hier?”, heb ik 20 jaar geleden ook uitgesproken, toen ik voor het eerst de Kerkenveiling bezocht. Ik weet nog dat mijn kinderen toen verschrikt naar mij toe renden toen er bij elke 10.000,- euro die bereikt werd de pastor een rondje gaf. “Pap heb je wel zoveel geld?“ was hun opmerking toen. Afgelopen vrijdag 9 november mocht de pastor 4 rondjes geven, want het resultaat mocht er wezen: 40.000,- euro!! “Wat gebeurt hier?”

SAAMHORIGHEID
Met dat stel dat ik ontmoette op de kerkenveiling kwam ik daarna in gesprek over waar we als parochie voor proberen te staan. Geld dat daarbij natuurlijk nodig is maar ook voor het kerkgebouw. In de activiteiten en betrokkenheid vanuit het dorp met de geloofsgemeenschap blijkt wel dat het met die betrokkenheid goed zit. De jongeren van Scouting die meehelpen tijdens de Kerkenveiling. Mensen die spontaan bij de pastorie komen aanbellen om leien te ondertekenen. De Schoendozen die ingeleverd zijn door kinderen en klaar staan om verstuurd te worden naar ontwikkelingslanden. De Harmonie Excelsior die op Tweede Kerstdag in de kleinere ruimte van ‘Heeren van Limmen’ bereid is – net zoals andere jaren – de viering muzikaal in te vullen. Een nieuw opgerichte werkgroep van jongeren die dit jaar de Kerstpakkettenactie gaat organiseren. Het jeugdkoor dat zaterdagavond 24 november een viering invult rond het jaarthema: ‘Leven in Verbondenheid’. Het gaat om die verticale verbondenheid, maar ook om de horizontale. En ja, om die verbondenheid levend te houden gaat het om geld, maar meer nog om geluk. Zo maakte het verhaal van een vrouw mij wel duidelijk. Haar man had keihard gewerkt, ook in de avonden en weekends. Door omstandigheden was hij zijn goedbetaalde baan kwijtgeraakt en dat betekende voor het gezin een enorme financiële teruggang. “Maar”, zei de vrouw, “het valt allemaal niet mee, maar tegelijk ben ik heel blij: nu heb ik mijn man terug en de kinderen hun vader”. De saamhorigheid in het gezin woog voor haar zwaarder dan de financiële voordelen die zij eerder had. Op de vraag: “Wat gebeurt hier?” is het antwoord: Saamhorigheid.

pastor Johan Olling