BILL VAN SCHIE OVERLEDEN OP 75-JARIGE LEEFTIJD

We zagen het aankomen. Bill gaf de afgelopen maanden al aan dat hij er niet gerust op was. Het zat niet goed in zijn lichaam. Hij bleef maar moe en het werd niet beter. Maar dan komt toch nog het bericht van zijn overlijden onverwachts. Velen in Limmen die, toen ze nog naar de lagere school gingen, Bill als hun meester gekend hebben, wisten niet wat ze hoorden. Ze hadden de rouwklokken horen luiden, maar wisten niet dat het om Bill ging. Ontroerend om de mooie herinneringen te mogen horen van jaren geleden over hoe geliefd Bill was als meester. De week daarvoor had Bill het sacrament van de zieken nog toegediend gekregen. Het was op zaterdagochtend 17 april dat Bill, in de nabijheid van zijn vrouw Marga en kinderen, thuis in Limmen, in alle rust en vrede is gaan hemelen. 75 jaar is Bill geworden.

GEINTERESSEERD IN DE MENS ACHTER DE MENS
In februari 1999 toen ik als pastor was aangesteld voor de Corneliusparochie en de regio, maakte ik meteen al kennis met Bill. Hij was betrokken bij de vormselvoorbereiding voor jongeren binnen de Corneliusparochie. Samen met hem en de werkgroep hebben we menig inspirerende en boeiende bijeenkomst georganiseerd. Samenkomsten waar de jongeren voor Bill altijd centraal stonden. Je sprak niet tegen de jongeren via hun ouders, maar nam hun verhaal en mening altijd serieus.  Bill was vriendelijk, positief en hartelijk. Praatte en filosofeerde graag over alles en nog wat. Altijd geïnteresseerd in de mens achter de mens en het verhaal van de ander. Dat Bill theologie was gaan studeren was dan ook niet verrassend. Hij werd aalmoezenier bij de marine. Het gebeurde in die jaren regelmatig dat hij rechtstreeks vanuit Den Helder de vormselbijeenkomsten binnen kwam stappen. Omdat je bij de marine op je 55ste op pensioen mag, gebeurde het, dat toen onze collega Margot Strack van Schijndel in Akersloot onverwachts overleed, Bill eerst aanspreekbare pastor werd in de parochie H. Jacobus de Meerdere. Dat is hij geweest van 1 maart 2001 tot 1 juli 2008. Ook daarna bleef hij betrokken bij de Corneliusparochie en onze regio. Hij ging voor bij uitvaarten en weekendvieringen, deed mee met verschillende activiteiten en werd lid van de avondwakegroep. Ook bij veel parochianen van de parochie ‘Bron van levend water’ was Bill heel geliefd en heeft hij zich ten volle ingezet. Zo kennen we hem als lid van de commissie ‘rond de waterput’; hij hield van reizen en nieuwe dingen ontdekken en heeft dat onder anderen als reisleider vele jaren gedaan. Hij las graag boeken over theologie, geschiedenis of kunst en schreef daar vaak over voor het parochieblad. Donderdag 22 april hebben we in besloten kring in de Corneliuskerk afscheid van Bill genomen en te rusten gelegd op de begraafplaats naast de kerk. Wij zullen zijn hartelijkheid en enthousiasme enorm missen. We wensen Marga en de kinderen heel veel sterkte toe voor al de dagen die nog komen zonder Bill. Mag Bill rusten in vrede.

pastor Johan Olling