Bis­schop­pen brei­den corona­maat­re­ge­len uit: geen vie­rin­gen na 17.00 uur, ook niet met Kerst­mis

De Neder­landse bis­schop­pen hebben besloten de corona­maat­re­ge­len voor de Rooms-Katho­lie­ke Kerk uit te brei­den. Dit in ver­band met de hui­dige ont­wik­ke­lingen op het gebied van de corona­pan­de­mie. In de R.-K. Kerk wor­den voorlopig na 17.00 uur geen vie­rin­gen gehou­den en dit geldt ook voor Kerst­mis.

Dit besluit gaat per direct in en betreft zowel vie­rin­gen als andere ker­ke­lijke bij­een­komsten tussen 17.00 en 05.00 uur. Andere ker­ke­lijke bij­een­komsten zijn bij­voor­beeld catechese­bij­een­komsten of pa­ro­chie­bestuurs­ver­ga­de­ringen. Deze kunnen na 17.00 uur uite­raard wel digi­taal wor­den geor­ga­ni­seerd. Avond­vie­ringen op week­da­gen en zater­dag wor­den zodanig ver­vroegd dat ze om 17.00 uur afgelopen zijn. Ondanks dat het kort dag is wordt de pa­ro­chies gevraagd dit zo moge­lijk al uit te voeren voor de vie­rin­gen van het komend weekend.

An­der­halve meter

De bis­schop­pen hebben de an­der­halve meter maat­regel, die inmiddels een wette­lijke ver­plich­ting is gewor­den, al eer­der inge­voerd. In kerken waar meer mensen wor­den verwacht dan de capaci­teit van het kerk­ge­bouw op an­der­halve meter toelaat wordt opnieuw een systeem van reserveren inge­voerd.

De ver­plich­ting tot het dragen van een mondkapje bij ver­plaat­singen blijft gehandhaafd. Daar­naast blijven de basis­regels gel­den op het gebied van hygiëne, ventilatie en thuis­blij­ven bij klachten. Ook de eer­dere af­ge­kon­digde regels voor het zingen blijven voorlopig gehandhaafd. (Zie bericht van 10 no­vem­ber.)

Toeleven naar Kerst­mis

Zondag 28 no­vem­ber is de Advent be­gon­nen: een periode van toeleven naar Kerst­mis en het ge­za­men­lijk vieren van de komst van Christus. Ook dit jaar wor­den Advent en Kerst­mis door de corona­pan­de­mie opnieuw een periode van aanpassen en vieren met beperkende maat­regelen. Net als vorig jaar zijn er met Kerst­mis geen publieke nacht­mis­sen toe­ge­staan. De bis­schop­pen vragen pa­ro­chies om de moge­lijk­he­den om Kerst­mis over­dag te vieren -ook in de dagen van het kerstoctaaf- volop te benutten.

Het besluit om met Kerst­mis na 17.00 uur geen publieke vie­rin­gen toe te staan gaat de bis­schop­pen zeer aan het hart. Zij herhalen dat de kerk geen bron van besmet­ting mag zijn. Zij willen met hun besluit een massale bewe­ging van mensen die tege­lijk naar de kerst­nacht­vie­ringen zou­den gaan, voor­ko­men. Ook is het belang van goed ventileren steeds bena­drukt en dat is moei­lijk te rea­li­se­ren met meer­dere vie­rin­gen op één avond. Dat de bis­schop­pen dit besluit nu reeds hebben geno­men en bekendmaken heeft te maken met het feit dat de voor­be­rei­dingen voor de Kerst­nacht­vie­ringen bin­nen­kort starten of al gestart zijn.

De nieuwe maat­regelen vragen van de pa­ro­chies en alle gelo­vi­gen opnieuw om extra inzet, incasse­rings- en uit­hou­dings­ver­mo­gen om toch samen zo goed moge­lijk Advent en Kerst­mis te kunnen vieren. De bis­schop­pen spreken hun grote dank­baar­heid en waar­de­ring uit voor al diegenen die zich daarvoor on­ver­moei­baar inzetten.

Zij wijzen in deze Advents­tijd, een periode van hoop­vol voor­uit­zien, op de liefde van Christus die in de wereld is geko­men en die ons helpt om ook de moei­lijk­he­den die deze pandemie met zich mee­brengt te doorstaan. Zoals er in de dagen van Jezus’ geboorte voor Maria en Jozef moei­lijk­he­den waren, is de weg naar Kerst­mis ook dit jaar voor velen geen ge­mak­ke­lijke tocht. Toch mag het licht schijnen van Christus die ons in deze wereld als de Ver­los­ser gegeven is.

Kijk hier voor de oproep die de bis­schop­pen al eer­der deden: Vier Kerst­mis!

Ver­kla­ring bis­schop­pen van 11 no­vem­ber 2021:

De Neder­landse bis­schop­pen vragen om een aantal corona­maat­re­ge­len die eer­der al gol­den opnieuw toe te passen in de R.-K. Kerk. De an­der­halve meter afstand­maat­re­gel en het mondkapje wordt opnieuw inge­voerd.

Gelo­vi­gen wor­den gevraagd tij­dens vie­rin­gen en andere ker­ke­lijke bij­een­komsten an­der­halve meter afstand te hou­den en een mondkapje te dragen wanneer zij zich ver­plaatsen in de kerk of de ruimte waar de ker­ke­lijke bij­een­komst wordt gehou­den. Daar­naast blijven de basis­regels gel­den op het gebied van hygiëne, ventilatie en thuis­blij­ven bij klachten.

Zingen

Voorlopig blijft volkszang nog toe­ge­staan en mogen ook koren blijven zingen, maar koren wordt na­druk­ke­lijk aan­gera­den om alleen te repe­te­ren in grote ruimtes waar voldoende geven­ti­leerd kan wor­den. Ook voor het zingen tij­dens de vie­rin­gen geldt dat er goed geven­ti­leerd moet kunnen wor­den en dat koorle­den net als de andere aanwe­zigen onderling tenminste an­der­halve meter afstand moeten hou­den. Verder gel­den voor repe­ti­ties die niet in een kerk plaats­vin­den, de regels voor koor­re­pe­ti­ties van de over­heid.

De bis­schop­pen hou­den er reke­ning mee dat de ko­men­de tijd ver­dere aanscher­ping van de corona­maat­re­ge­len nodig zal blijken.

Respect­volle omgang

De bis­schop­pen hebben eer­der al ie­der­een opge­roe­pen om zich te laten vaccineren. Tege­lijk willen zij aan alle gelo­vi­gen, gevacci­neerd en niet-gevacci­neerd, vragen om respect­vol met elkaar om te blijven gaan.

De bis­schop­pen beseffen dat zij opnieuw een beroep doen op de bereidwillig­heid van alle betrok­ke­nen in de pa­ro­chies, waar­on­der vele vrij­wil­li­gers die helpen bij het implemen­te­ren van de voor­zorgs­maat­re­ge­len. Zij zijn dank­baar voor deze inzet en hopen en bid­den dat een ge­za­men­lijke in­span­ning de beoogde effecten zal hebben ten behoeve van de ge­zond­heid van alle mensen en met name de meest kwets­ba­re mensen in onze samen­le­ving.