Denk mee over het jaarthema 2023-2024: ‘Houvast’

Het nieuwe jaarthema voor het nieuwe seizoen is: ‘Houvast”
Mensen zijn, juist ook in deze tijden, op zoek naar houvast. Voor veel jonge mensen hebben de oude instituten en verhalen geen zeggingskracht meer.  De wereld van nieuwe digitale technieken geeft ook weinig houvast: wat is echt, wat is virtueel, levensechte filmpjes zijn met ‘deep fake’ in elkaar geknutseld. Maar je kunt het ook letterlijk nemen: veel ouderen moeten houvast zoeken  bij hun rollator of wandelstok en vaak wordt ook hun geestelijk houvast minder.

Je kunt denken aan beelden: van de storm bijvoorbeeld, bomen verloren hun houvast en vielen bij bosjes en hoe angstaanjagend moet het niet zijn als je een aardbeving meemaakt  en de grond onder je voeten geen houvast meer geeft. Je kunt denken aan het Lied aan het Licht van Oosterhuis:  ‘alles zal zwichten en verwaaien’, maar ook de ‘steevaste schouder’.  Aan het verhaal uit de bijbel over Jezus die over het water liep. Water,  daar heb je totaal  geen houvast aan en toch…  Er zijn mensen die groot houvast vinden in het geloof, wat er ook in hun leven aan tegenslag passeert.
Ook rituelen geven houvast, zeker in tijden van verdriet, van afscheid en rouw.  Tenslotte kun je iemand ook houvast géven  en vaak lukt dat op heel eenvoudige wijze of met een klein gebaar.  Soms geeft het idee dát er iemand is die je in geval van nood te hulp kunt roepen, al genoeg houvast.

Op de webstie en ook in de parochiebladen van het komend seizoen, kunnen we hopelijk wat verhalen rond het thema Houvast opnemen. Maar daarvoor hebben we ook uw hulp nodig: herkent u iets in het bovenstaande,

hebt u misschien een verhaal over houvast, een ervaring die u wilt delen?
T

Stuur dan je bijdrage naar  pastor@corneliuskerk-limmen..nl  of gewoon als brief in de brievenbus van de pastorie van de Corneliusparochie.
We zien uit naar uw reacties!

© 2019 H. Corneliuskerk Limmen. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid

ontwerp: designw.nl - technische realisatie: webheld.nl