Pastoraal woord

OP DE PEDALEN

22 januari 2021

VRIJWILLIGERSFEEST

In de maand januari hebben wij als Corneliusparochie elk jaar een vrijwilligersfeest. Een feestelijke avond die door de corona-pandemie dit jaar niet door kan gaan. Dit jaar geen feest, muziek en dansen. Maar in plaats van het feest zullen alle vrijwilligers, als dank voor hun onbetaalbare inzet, deze dagen een attentie ontvangen. Ook zal een groep vrijwilligers in het zonnetje worden gezet. We hebben namelijk een opname gemaakt van een viering waar het verhaal van onze geloofsgemeenschap en zijn vrijwilligers naast het verhaal van Mozes is gezet. Want tijdens de vrijwilligersfeesten – zo zijn we gewend – doen we ook altijd iets inhoudelijks. En – het kan niet anders – er is ook dit jaar weer een quiz. De quiz wordt rond gestuurd met de wekelijkse Nieuwsbrief en is te vinden op de website.

HET GELOOFSVERHAAL VAN MOZES

We weten: het geloofsverhaal van Mozes gaat over ons. Het vertelt over onze gemeenschap en zijn vrijwilligers, hun vertrouwen, verwachtingen en hoop. Het vertelt ook over ons gebrek daar aan. Over tegenslagen, de coronavirus en wat dat ons mensen doet. Het vertelt over de brand van de Corneliuskerk 2 ½ jaar geleden en over de woestijntocht die is afgelegd. Prachtig hoe in dat verhaal de tabernakel met de 10 richtingwijzers meegedragen wordt. De tabernakel die elke avond in een tent werd geplaatst en ’s morgensvroeg weer werd afgebroken om op de schouders meegedragen te worden. Het beeld van God die met je mee optrekt. Zo trok God ook met ons mee op, langs al die plekken waar wij vierend, biddend en lerend de afgelopen 2 ½ jaar samen kwamen.  Hij was met ons in ‘Heeren van Limmen’, de ‘Vredeburg’, de basisschool en protestantse kerk. Een mooi beeld. Ik denk ook dat het samenkomen in een vast kerkgebouw voor ons mensen belangrijker is dan voor God. Het geloofsverhaal van Mozes eindigt op de berg Nebo. Hij stijgt daar ten hemel en geeft het stokje door aan Jozua. Jozua en het volk trekken daarna het beloofde land in. En dan weet je. Je bent er nog niet. Misschien begint het dan wel. In praktijk brengen van alles wat je in de woestijntijd geleerd hebt. Je moet integreren en bouwen aan het beloofde land. Een coronavrije wereld; de Corneliuskerk weer helemaal in ere hersteld; een wereld zoals God die met ons voor ogen heeft. Dat wij weer opbloeien en vertrouwen krijgen. Vreugde, knuffelen, respect, volle stadions en theaters. Je mag weer dromen van Gods hemel die de aarde raakt.

Pastor Johan Olling