Pastoraal Woord

Vrede en Vrijheid

Deze week vierden we onze bevrijding. Wij mogen ons gelukkig prijzen dat we geboren zijn in Nederland, waar we kunnen leven in vrede, veiligheid en veel welvaart. Maar tegelijkertijd komt laat de Russische invasie van Oekraïne zien dat  vrede en veiligheid ook op Europees grondgebied niet vanzelfsprekend zijn. Hiervoor heeft de politiek zijn ogen te lang gesloten, met zware bezuinigingen op de krijgsmacht, en lucratieve handelscontracten met Rusland. Dit terwijl inlichtingendiensten al jaren waarschuwen voor wat er zich daar achter de Russische grenzen aan het gebeuren was. Laat ik het zo zeggen: de invasie kwam niet als een verassing. De annexatie van de Krim en de aanslag op MH17 waren duidelijke signalen dat Rusland geenszins de slapende reus was waarvan wij dachten (hoopten) dat zij dat was.

Maar wat nu? Moeten we als burgers naar de overheid blijven kijken als het gaat om vrede en veiligheid? Of hebben wij daar zelf invloed op? Ik denk dat laatste. De waarden van vrede en veiligheid kunnen namelijk de mens nooit worden opgelegd. Zij komt altijd vanuit de samenleving zelf: uit de mensen. Het is onze verantwoordelijkheid, nee: onze plicht, om zo te leven dat wij elkaar zo veel mogelijk ruimte geven om in vrijheid te leven. Zolang we ons niet kunnen neerleggen bij het feit dat mensen nu eenmaal verschillen van huidskleur, gender, geloof, seksuele voorkeur of wat dan ook, dan blijven we populisten en dictators een podium geven en blijven vrijheid en geluk ver weg. Pas als we elkaar de vrijheid gunnen om gelukkig te zijn, waarbij we natuurlijk rekening houden met elkaars fysieke en mentale grenzen, dan volg vrede vanzelf.

Het is mijn gebed voor ons allen dat wij ons ten diepste gaan beseffen hoe goed wij het hebben, maar dat het ook tijd is om met minder tevreden te zijn, en dankbaar te zijn voor de dingen er echt toe doen en ons gelukkig toevallen: een leven in vrijheid, vrede en veiligheid. Amen.

Pastor Mike.

© 2019 H. Corneliuskerk Limmen. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid

ontwerp: designw.nl - technische realisatie: webheld.nl