Nieuwsbrief Willibrorduskerk, week 14

Nieuws uit de Kerkstraat

Van de weersvoorspelling van deze zondag komt gelukkig niet veel terecht. In plaats van buien met onweer is het hier aan de kust helder en zonnig, al staat er wel een frisse wind. Die waait pal uit het westen en staat dus precies op het portaal van de Witte Kerk. Elke keer als de deur opengaat, komt er een vlaag kou met de bezoeker mee naar binnen. Maar dat deert het ontvangstcomité van ‘rond de waterput’ niet. De leden, met in hun midden Marion van der Valk, die vanmiddag de ’Preek van de Leek’ zal houden, heten eenieder welkom. Het voelt voor Marion alsof zij haar gasten in Hotel Akersloot weer verwelkomt, zoals zij ons even later zal vertellen.
Een kwartier vóór aanvang zijn bijna alle rieten stoelen in de kerk bezet en wordt het speuren naar een plekje. Nog steeds komen hele groepen toehoorders binnen en we besluiten ook de koorzolder te benutten. Menigeen onderneemt de klim langs de smalle trap omhoog totdat de laatste gast even na vier uur een plaatsje heeft gevonden. Pastor Bill van Schie introduceert de preekster kort en stelt ook zanger Edouard aan ons voor. Hij zal deze middag wat chansons ten gehore brengen en hij opent met het bekende ‘She’ van Charles Aznavour. Dit lied zet de toon: het gaat vanmiddag over ‘haar’.
Marion laat haar aandachtig gehoor al in de eerste zinnen weten, dat dit geen zuiver ‘succesverhaal’ wordt. De titel van haar preek ’50 ballen in de lucht houden’, doet dat al een beetje vermoeden. Ze begint haar verhaal met haar sollicitatie bij Van der Valk als receptioniste. Ze is jong en ambitieus en als ze hoort dat er al veel gegadigden zijn zegt ze stoer: ‘Leg mijn sollicitatie maar boven op de stapel!’ Ze wordt aangenomen, maakt carrière in het bedrijf en trouwt met de manager Ben van der Valk. Ze gaan wonen boven het hotel en samen krijgen ze zeven kinderen, zes zonen en een dochter. Marion is dag en nacht bezig, Ze pendelt op en neer tussen de woning en het werk, neemt soms de kinderwagen met de jongste spruit mee naar beneden. Ze probeert iedere avond de kinderen naar bed te brengen en even voor te lezen, hoewel het dan vaak de drukste tijd is in het restaurant. Als de kinderen groter worden nemen ze geregeld vriendjes mee naar huis en alles kan altijd.
Maar er is ook een schaduwzijde. Het valt Marion zwaar om dat onder woorden te brengen. De emoties worden haar soms even te veel. Dan onderbreekt ze haar relaas even en geeft de microfoon aan Edouard voor een mooi chanson. Al dat gedraaf eist zijn tol. De gastvrije glimlach voelt, hoezeer zij het ook meent, op het laatst als een masker dat ze opzet. Ontspannen wordt moeilijk en lukt vaak alleen nog met een glaasje wijn. Zij begint zichzelf kwijt te raken. Tenslotte zijn het haar kinderen die haar daarop wijzen. En dan is er een moment waarop ze tot besef komt en hulp gaat zoeken. Die vindt zij zo’n zes jaar geleden, wanneer God opnieuw in haar leven komt.
In de volle kerk is het muisstil. Je voelt de sympathie voor de moed van deze vrouw om dit verhaal zo te vertellen. Je voelt ook de herkenning die er bij sommigen is. Het is het verhaal van meer mensen. Gedragen door de aandacht en het meeleven van de aanwezigen lukt het Marion om haar preek af te maken, waarna een welgemeend applaus klinkt.
Marieke Hoetjes

Vieringen

 • Donderdag 4 april– 10.00 uur
  Eucharistieviering in Zorgcentrum Overkerck
 • Vrijdag 5 april – 09.30 uur
  Eucharistieviering in de Moeder Godskapel
 • Zondag 7 april – 10.00 uur
  Woord- en Communieviering met Dameskoor
  o.l.v. parochianen

  Gebedsintenties:
  In dierbare herinnering: Lies Lubke en overleden ouders, Fenny de Koning-Wennekes, In dierbare herinnering: Kees en Tiny Sprenkeling-Valkering en overleden familie, Maria Adelaar-Schoemaker,  Jac Verberne, Johannes Hendrikus Hageman, Jan van der Laan en Walther Hesselmans

Agenda

 • Dinsdag 2 april
  Vanaf 10.00 uur: Parochiecoördinatoren-dag in Heiloo
 • Donderdag 4 april
  13.30 uur: Pastores team te Limmen

Extra Nieuws

Bedevaart Banneux 2019

Die mooie warme plek in de Ardennen waar Maria, de maagd der armen, op ons wacht.
Wacht om ons te troosten en moed te geven.
Waar we onze zorgen en verdriet even in vertrouwde handen kunnen leggen en even weg zijn uit de snelle wereld waarin we leven. Om even op adem te komen en de normen en waarden weer  te koesteren.
De bedevaart duurt vijf dagen van vrijdag tot en met dinsdag.
Wij halen u met de bus op bij opstapplaatsen om naar de eerste stop in Utrecht te gaan en daar koffie of thee te drinken. Dit is het verzamelpunt van alle bussen en hier ontmoet u uw medegasten en alle vrijwilligers van Bisdom Haarlem-Amsterdam.
Daarna gaat de reis richting Soerendonk waar een broodmaaltijd wordt aangeboden om dan voldaan naar Banneux te vertrekken waar wij vijf volledig verzorgde dagen voor u klaar staan.
Priesters, verpleegkundigen, arts en verzorgenden staan voor u klaar om u (daar waar nodig) te begeleiden en u vijf prachtige dagen te laten beleven en weer een beetje rust te vinden in dit hectische bestaan. Rolstoelen en rollators zijn aanwezig om een wandeling of uitstapje mogelijk te maken. De reis is ook geschikt voor minder validen en zieken. Een rolstoelbus is aanwezig.
Bent u gezegend met een goede gezondheid dan bent u natuurlijk ook van harte welkom om de warmte van Banneux te ervaren.
Op de terugweg stoppen wij wederom in Soerendonk om daar een heerlijke warme maaltijd te nuttigen en dat is ook de plaats waar wij afscheid van elkaar nemen en de reis naar huis verder gaat om u veilig en wel weer bij de opstapplaats te brengen.
De kosten bedragen € 295,–  hierbij is alles inbegrepen

Data 2019
3 tot en met 7 mei    –    inschrijven tot eind maart
23 tot en met 27 augustus    –    inschrijven tot  eind juni
via:
Eva Onderwater Tel. 0297-222208 of banneux.bisdomhaarlem@outlook.com of Ellen van der Laan mobiel: 06-30918592

© 2019 H. Corneliuskerk Limmen. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid

ontwerp: designw.nl - technische realisatie: webheld.nl