Wijding

De Priesterwijding

De priesterwijding is een van de zeven sacramenten; bij de priesterwijding maakt een (jonge) man de bewuste keuze om ongehuwd door het leven te gaan, en zich zo in dienst te stellen van God en zijn kerk. Om priester gewijd te kunnen worden, krijgt de priesterkandidaat een filosofische en theologische opleiding in een seminarie en doet hij meestal een pastorale stage in een parochie.

Diakenwijding

Voorafgaand aan de priesterwijding, vindt de diakenwijding plaats. Een diaken is ook een gewijde man die helpt om binnen de kerk vieringen te verzorgen en mensen in verschillende noden bij te staan. Diaconie betekent dan ook letterlijk ‘dienst’ of ‘hulp’. Er zijn twee soorten diakens. We hebben de ‘transuent diakens’ en de ‘permanente diakens’.

De transuent diaken is een diaken die later priester worden gewijd. En een permanente diaken blijft diaken en kent geen volgende stap naar het priesterschap. Het gaat net zoals bij priesters om mannen en ze leven net als priesters celibatair. Vanaf hun 35e levensjaar kunnen ook getrouwde mannen diaken worden, dit in tegenstelling tot het priesterschap.

Roeping

Bij de priesterwijding wordt de roeping van de priesterkandidaat door de Kerk bevestigd door handoplegging en gebed van de bisschop. Het priesterschap is een roeping van Godswege en een levenslange verbintenis. De drievoudige taak van de priester is het verkondigen van het evangelie, het toedienen van de sacramenten en het opnemen van pastorale verantwoordelijkheden in een geloofsgemeenschap.

Contact

Grootseminarie St. Willibrord

rector:        J.C.J. de Wit
adres:        Hoogeweg 65  1851 PJ Heiloo
telefoon:    072 – 505 1288
e-mail:        info@wil­li­brord­semi­narie.nl
website:      www.willibrordseminarie.nl

AgendaBEKIJK MEER DATA

© 2019 H. Corneliuskerk Limmen. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid

ontwerp: designw.nl - technische realisatie: webheld.nl