Terugblik op parochiereis 'In de voetsporen van Franciscus van Assisi' van 23 april t/m 1 mei 2025

Dag 1, woensdag 23 april: Om 9.20 uur reden we met 43 reisgenoten weg van de Corneliuskerk. Uitgezwaaid door familie en vrienden. Na een voorspoedige vlucht van Amsterdam naar Pisa werden we naar het hotel 'Tamerici & Principe' in Montecatini Terme gereden. Er was daar nog genoeg tijd om te wandelen, te zwemmen of een terrasje te pakken. Na de gezamenlijke meeting waar we vooruitkeken naar de volgende dag en een bezinning hielden rond Franciscus en Pasen, schoven we aan voor een heerlijk diner. De sfeer zat er goed in, waarna de meesten op tijd naar bed gingen. Het was best een intensieve reisdag. (Foto’s Gré Snel)

Dag 2: donderdag 24 april: Florence. Na een heerlijk uitgebreid ontbijt mochten de koffers weer de bus in, en reden we om 8.30 uur richting Florence. De nieuwe chauffeur Michel bracht ons naar het uitstappunt langs de rivier de Arno. Daar stond de Engelstalige gids al op ons te wachten. Met oor-telefoontjes op, leidde zij ons langs alle bezienswaardigheden en pleinen naar de Dom en de doopkapel bij de Dom. Er stond een lange rij, maar met onze - vooraf geregelde tickets - ging het redelijk vlot. Een indrukwekkend gebouw. Daarna ging ieder zijn eigen weg om ergens iets te eten en spraken we af om rond 15.00 uur elkaar weer te treffen bij de kerk Sint Croce. Sommigen bezochten in de tussen tijd nog de Ponte Vecchio. Bij de Sinte Groce begon onze geestelijke pelgrimstocht. Deze kerk is een Franciscanen-kerk met daarnaast een klooster, waar zich prachtige fresco’s bevinden over het leven van Franciscus, geschilderd door Giotto. (Jammer genoeg stond dat gedeelten van de kerk in de stijgers i.v.m. restauratie-werkzaamheden) We hielden een korte bezinning en lieten de eerste brandende kaars achter bij de Franciscus-icoon waarbij men (heel toepasselijk) ook een schilderij had geplaatst van de overleden Paus Franciscus. In de namiddag reden we door naar het hotel 'Atlantico Palace' in Chianciano nabij Siena waar we twee nachten zouden verblijven.

Dag 3: vrijdag 25 april: Siena. Na het ontbijt werden we door onze chauffeur naar Siena gereden waar een gids ons stond op te wachten. Een gids die goed en duidelijk te verstaan was en alles goed kon verwoorden. Heel plezierig vergeleken met de gids de dag er voor. We begonnen in de kerk van San Domenico: de kerk met de vlaggen en de herinneringen en relieken van Catharina van Siena. We spraken af om allemaal om 16.00 uur weer in deze kerk samen te komen om de tweede kaars aan te steken en achter te laten. Vervolgens liepen we door de hoofdstraat en kregen we onderweg o.a. informatie over al het lekkers dat je in Siena kon eten, over de strijd tussen Siena en Florence en natuurlijk over de paardenrace op het centrale plein van de stad Il Campo, waar twee keer per jaar de ‘Palio’ wordt gehouden. Dit keer hadden we nadrukkelijk met de gids afgesproken dat we als Nederlanders in de ochtend koffie wilden drinken. Na de koffie liepen we naar het hoogtepunt van de dag: de Dom. We kregen een prachtige rondleiding met goede uitleg met o.a. een bezoek aan de bibliotheek met een facade van Michelangelo. Prachtig was het ook om de 21ste opvolger van Petrus te vinden in de rij hoofden die hoog in de Dom te bewonderen waren. En ja hoor, we ontdekten Cornelius. Daarna werden we los gelaten om te lunchen, te shoppen of nog naar het huis te gaan waar Catharina van Siena haar jeugd had doorgebracht. Na de korte bezinning in San Domenico liepen we terug naar de bus, waarna we nog in een behoorlijke stortbui terecht kwamen. Gelukkig was het droog toen we voldaan ons hotel binnen stapten. Een heel geslaagde dag.

Dag 4: zaterdag 26 april: Assisi. Mooi op tijd vertrokken we uit het hotel 'Atlantico Palace' nabij Siena om na en mooie rit door Toscane in Assisi aan te komen. Vanaf het parkeerterrein van de bus liepen we eerst naar een rustige plek bij de St Petruskerk om ons verbonden te weten met de uitvaart van paus Franciscus die op het zelfde moment in Rome plaats vond. Staande in een kring hielden we een korte bezinning en ontstaken we een kaars die we later die ochtend een plek zouden geven bij de crypte waar Sint Franciscus van Assisi begraven lag. We bezochten de drie kerken boven elkaar en bewonderden de fresco's van Giotto waar het leven van Franciscus uitgebeeld stond. Bij het verlaten van de kerken kregen alle reisgenoten een Franciscus-kruisje en werd een groepsfoto gemaakt. Voordat we naar het restaurant voor de lunch gingen bezochten we nog de Minervatempel aan het Piazza di Comune. In de middag bezochten we nog de Sante Chiara waar de heilige Clara gebalsemd opgebaard lag. We verlieten Assisi door Porta Nuova waar op de parkeerplaats de buschauffeur op ons stond te wachten. Hij reed ons naar de kerk Van S. Maria degli Angeli met de Porziuncolakapel. Over deze kapel, die door Franciscus en zijn medebroeders zelf is gebouwd, is een reusachtige kathedraal S. Maria degli Angeli gebouwd. Een mooie plek, vol herinneringen als het gaat om Franciscus. Daarna naar het hotel 'Assisi Garden' waar we heerlijk in het zonnetje van een drankje en elkaars gezelschap konden genieten. Na de meeting werd er nog heerlijk gedineerd en was het nog lang gezellig in en rond het hotel.

Dag 5: zondag 27 april: Assisi. Niet alles liep vandaag zoals was gepland. Onze chauffeur had een vrije dag. Daar kwamen we te laat achter. In ons programma stond wel een chauffeur gepland, maar we hadden geen voucher voor hem meegekregen. Dus de chauffeur stond in zijn recht. Dat was wel een probleem, want niet iedereen was in staat de hele klim vanaf ons hotel 'Assisi Garden' dat diep in het dal lag, naar de kerk boven in Assisi te maken. We zouden voor de zondagsviering en lunch naar Assisi moeten. Gelukkig wisten we voor negen medereisgenoten een taxi te regelen die hen naar het plein in het midden van Assisi kon brengen. De rest ging per voet. We wisten niet precies hoe laat de zondagsviering zou beginnen, maar we hadden geluk. We waren mooi op tijd en konden heerlijk in het zonnetje van de koffie genieten en op tijd aansluiten voor de 10 uur viering in St. Rufino. Dit was de kerk waar Franciscus en Clara ooit als baby’s gedoopt werden. Om ons niet te veel te vermoeien bleven we na de viering in de buurt van de kerk, omdat het restaurant voor de lunch daar vlak bij was. Daarna stond de vredespadwandeling van Monte Subasio (wat een adembenemend panoramapunt moet zijn) naar Eremo delle Carcieri, (Kluizenarij van de Kerkers) op het programma. De minibusjes stonden klaar, maar het bleek dat de gids niet op de hoogte was van onze invulling van de dag en maar één uur voor ons ingepland had. Het lukte ons niet om hem te overtuigen ons als alternatief dan maar alleen naar Monte Subasio te brengen. Dat viel binnen het uur. Onze gids wilde geld zien en we voelden ons belazerd en hadden er helemaal geen zin meer in. Er was ondertussen al wel één busje onderweg naar de kluizernarij. Daar stonden wij dus. We besloten dat diegenen die met een busje terug wilden naar het hotel, naar het hotel gebracht zouden worden. Wie nog wilden wandelen naar het hotel of nog even naar de drie kerken boven de cripte van St. Franciscus, konden dat doen. Dat ging allemaal in goede harmonie en we troffen elkaar daarna allemaal weer bij het hotel. De stemming was ondanks alles uitstekend. Wel duurde het nog wel even voordat de bar open ging. Om 19.30 uur hadden we nog een meeting waar we even stil stonden bij Jan Hopman die bij een pelgrimstocht rond Assisi jaren terug omgekomen was. Daarna weer een heerlijk diner met veel gezelligheid.

Dag 6: maandag 28 april: Assisi-Rome Om 8.30 uur vertrok de bus richting Rome. We hadden dit keer nadrukkelijker met de chauffeur afgesproken dat we halfweg een koffie- en sanitaire-stop wilden houden. De bus reed ons na die stop meteen door naar het 4-sterren hotel 'Fleming' waar we de koffers achter mochten laten. Daarna bracht de chauffeur ons naar een restaurant vlakbij de basiliek van St. Jan van Lateranen. We namen daar afscheid van de de chauffeur die ons door Toscane naar Rome had gereden, want later die middag zouden we een lokale chauffeur krijgen die ons door Rome zou rijden. Na de lunch liepen we naar de basiliek. Voor de kerk stond een groot beeld van Franciscus met zijn eerste leerlingen. Het herinnerde ons aan het feit dat Franciscus zijn kloosterregel kwam aanbieden aan de paus van toen – Innocentius III – die in die tijd in het Lateranen woonde. Er werden veel foto's genomen bij het betreden van de basiliek door de heilige deur. De avond er voor hadden we uitleg gekregen over het jubeljaar dat door Paus Franciscus voor 2025 was uitgeroepen en ook hadden we het special geschreven Jubeljaarlied samen ingestudeerd. Behalve de basiliek werd ook de doopkapel en de muur van Aurelianus bekeken. Daarna volgde nog een rondrit door Rome en namen we nog een uurtje de tijd om o.a. richting het monument voor de eenheid van Italie (in de volksmond 'de suikertaart' genoemd) en Forum Romanum te lopen. Daarna naar het hotel waar nog tijd was voor een gezellige zit bij de bar met aansluitend het diner. Zoals elke avond moesten we op een gegeven moment ons gezellig samenzijn aan de eettafels afsluiten omdat het personeel ook naar huis wilde. Maar bij de bar bleef het nog een tijdje heel gezellig.

Dag 7: dinsdag 29 april: Rome-Napels. De dag begon feestelijk, want Hans Ursem was jarig. Hij werd dan ook tijdens het ontbijt door iedereen toegezongen. De bus liet even op zich wachten, maar toen konden we de koffers in de bus plaatsen. De koffers konden de hele dag in de bus blijven tot het hotel in Napels. Het was wel jammer dat de chauffeur voor deze dag alleen Italiaans sprak. Gelukkig kon Ruud nog wat Italiaans uit zijn eerdere studie-verblijf in Rome jaren geleden. We werden afgezet in de buurt van de Sint Pieter en liepen met alle andere pelgrims uit alle uithoeken van de wereld op naar de tweede heilige deur van onze Franciscusreis. Na de Lateranen, de dag er voor, traden we nu door de heilige deur van de Sint Pieter de indrukwekkende basiliek-ruimte binnen. Ruud was onze gids en met onze oortjes op kon hij ons als een volwaardige gids via een microfoontje alles vertellen wat er te zien was. Wel was duidelijk dat we niet overal konden komen. De voorbereidingen voor de nieuwe pausverkiezing en het grote aantal kardinalen bisschoppen en andere geestelijken, naast de vele pelgrims i.v.m. het jubeljaar, die in Rome waren, zorgden voor veel drukte. Maar door al die drukte heen kreeg de bewaking Ruud in de gaten. Hij werd ondervraagd of hij wel een echte gids was en of zijn papieren wel in orde waren. Ruud wist dat hij fout zat. Er kwamen echter steeds meer bewakers om Ruud heen staan en we maakten al grapjes hem in de gevangenis te komen bezoeken. Maar toen Ruud bekend maakte dat hij priester was, liep alles met een sisser af en lieten ze hem gaan. Na dit spannende avontuur verzamelden we ons voor de Sint Pieter en mochten we allen onze eigen gang gaan. We maakten de afspraak elkaar om 15.00 uur in de buurt van de 'suikertaart' bij de bus weer te ontmoeten. Sommigen gingen hun eigen weg, Ruud en Johan trokken ieder met een groep op, en weer anderen gingen met de hip-hop bus om de basiliek van Maria Maggiore te bezoeken. (die zouden door de derde heilige deur een basiliek betreden) Het was daar helemaal druk omdat afgelopen zaterdag paus Franciscus in de Maria Maggiore begraven was. De twee groepen onder leiding van Johan en Ruud bezochten zoal de 'kerk van de Friezen' (waar een kaarsje werd opgestoken en ook de heilige trap bezocht werd, waar net op dat moment iemand al biddend op haar knieen de trap aan het beklimmen was), ze bezochten de Engelenburcht, Piazza Navona, het Pantheon en de gezellig nauwe straatjes vol terrasjes, muziek en reuring. Natuurlijk werd er ook nog ergens koffie gedronken en gegeten. De tijd vloog om, maar om 15.00 uur zaten we allemaal in de bus voor de rit naar ons hotel 'Oriente' onder Napels. Een prachtig Hotel hoog boven het water, met mooie sfeervolle kamers en indrukwekkende eetzaal. Het vakantiegevoel en de daarbij horende luidruchtigheid, aangevuld met volle glazen Italiaanse wijn, bracht een ieder tot grote hoogten. Weer een geslaagde dag.

 

Dag 8: woensdag 30 april: Pompeï en wijnproeverij op de Vesuvius. Op dezelfde tijden als alle andere dagen, hadden we ontbijt en vertrokken we met de bus. Het zou een mooie warme dag worden. Dit keer bracht een nieuwe chauffeur ons naar Pompeï, waar de prachtige opgravingen - die na de vulkaanuitbarsting onder meters hoog as en vuil bedolven waren geweest - bezocht zouden worden. Er stonden twee vrouwelijke gidsen voor ons klaar die ons in twee groepen verdeelden. Ze waren goed verstaanbaar en hadden een duidelijk en boeiend verhaal. Het was druk, maar zij leidden ons heel kundig langs de hoogtepunten van Pompeï. Het is onvoorstelbaar wat daar in de eerste eeuw is gebeurd en hoe er nog steeds opgravingen en ontdekkingen worden gedaan. Vooral de herkenning van een Romeinse stad uit die tijd is zo overduidelijk als je ook in Turkije en Griekenland opgravingen hebt bezocht. Na een sanitaire stop en ijsjes stapten we weer in de bus voor de lunch. Een lunch die geregeld was midden in een wijngaard. Het bleek een wijnproeverij te zijn. Niet het aanbieden van het eten was voor hen belangrijk maar het proeven van de verschillende wijnen. Het inschenken van (kleine hoeveelheden) verschillende wijnen, zorgde wel voor veel jolijt. We genoten zo van het heerlijke eten en de drank dat we de tijd niet goed in de gaten hielden. En aan het eind van de week gaat alles niet meer zo snel. Via dringende telefoontjes werd ons duidelijk gemaakt dat we al verwacht werden bij een opstappunt om naar de top van de Vesuvius gebracht te worden. Na wat heen en weer gebel, werd duidelijk dat, omdat we een uur te laat waren, er extra bijbetaald moest worden als we toch nog door hen naar bovengebracht wilden worden. Na wat heen en weer gepraat en gebel, besloten we het niet te doen. Het bedrag dat wij extra op zouden moeten brengen, was veel te hoog. De chauffeur was gelukkig nog wel bereid ons naar een mooi uitkijkpunt te brengen waar we een mooi uitzicht hadden op Napels, met hoog boven ons de top van de Vesuvius. Daar moesten we het mee doen. Dit alles was toch wel een beetje een domper op een verdere heel mooie dag. Daarna terug naar ons hotel ‘Oriente’ waar nog wat tijd was om in het stadje wat toeristen-dingetjes te scoren voor het thuisfront. Om 19.30 uur hadden we de laatste meeting waar Johan en Ruud nog even toegesproken en toegezongen werden. Ook Gré werd nog bedankt voor het maken van de foto’s voor Facebook en het herinneringsboek dat wordt. Om 20.00 uur sloten we de dag af met het diner. Daar kregen alle 43 reisgenoten een plaatje van Franciscus met de vraag daar nog een mooie wens op te schrijven voor een medepelgrim. De wensen werden daarna opgehaald, geschud en daarna weer uitgedeeld. Een mooi aandenken van deze bijzondere ‘pelgrimstocht’.

Dag 9: donderdag 1 mei: Terugreis. Om 5.45 uur in de morgen stond de bus klaar bij het hotel om ons naar het vliegveld van Napels te brengen. We hadden de avond er voor alle oor-telefoontjes ingezameld en ook alle drankrekeningen betaald, dus we konden na het inleveren van de sleutels en het in ontvangst nemen van ontbijtpakketjes, zo vertrekken. Omdat het 'dag van de arbeid' was, waren er geen vrachtwagens op de weg en reden we vlot door naar het vliegveld. Daar waren zij nog niet voorbereid om ons in te checken. Maar omdat we deze dagen - helemaal in de geest van Franciscus - geleerd hadden geduldig en nederig te zijn, was het geen probleem. Toen we de tickets hadden en koffie hadden genuttigd, was het voor enkelen van ons nog bijna fout gegaan. Omdat, door een storing bij de security-scan, niet iedereen verder kon, tikte de tijd door. Maar zoals altijd, met een korte sprint en het geduld van het vliegveldpersoneel, konden we allemaal mee met de Transavia-vlucht naar Amsterdam. We hadden een voorspoedige vlucht, alleen bij de landing kregen we te maken met een doorstart. Volgens de gezagvoerder was de landingsbaan nog niet vrij en wilde hij geen risico nemen. Zo kregen wij, zonder bijbetaling, nog een gratis vliegrondje over Kennemerland met uitzicht op onze regio. Allen herkenden we zo ons eigen dorp. Nadat we de koffers allemaal hadden, gingen we op zoek naar de Bak-bus die gelukkig net aan kwam rijden. Zo kwamen we op de geplande tijd bij de Corneliuskerk aan en werden we hartelijk ontvangen door familie en vrienden. We namen afscheid van elkaar en spraken af om op zaterdagavond 24 mei weer bij elkaar te komen om foto's en herinneringen uit te wisselen. We zullen die avond om 19.00 uur beginnen met een meditatieve themaviering rond Franciscus van Assisi, waar stil gestaan zal worden bij de spirituele invloed van deze bijzonder mens die zo veel in beweging heeft weten te zetten.
Hiermee eindigt ons verslag van een prachtige reis met heel veel dank aan allen die foto's ter beschikking hebben gesteld. In het bijzonder Gré Snel.
Johan Olling

 

Agenda



BEKIJK MEER DATA

© 2019 H. Corneliuskerk Limmen. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid

ontwerp: designw.nl - technische realisatie: webheld.nl