Uitgelicht

EEN MOOIE UITLEG OVER DE OPGEVOUWEN LINNEN GRAFDOEK IN HET GRAF VAN JEZUS
Waarom vouwde Jezus het linnen grafdoek na Zijn opstanding? Dit is me nooit opgevallen….
Het Evangelie van Johannes (20:7) vertelt ons dat het zweetdoek, dat over het gezicht van Jezus werd gelegd, niet zomaar opzij werd gegooid als de grafkleren. De Bijbel heeft een heel vers nodig om ons te vertellen dat het zweetdoek netjes gevouwen was, en apart van de grafkleren werd geplaatst. Zondagochtend vroeg, terwijl het nog donker was, kwam Maria Magdalena naar het graf en vond dat de steen van de ingang was weggerold. Ze rende weg en vond Simon Petrus en de andere discipel, die Jezus liefhad. Ze zei: ‘Ze hebben het lichaam van de Heer uit de tombe gehaald en ik weet niet waar ze hem hebben gelaten! ‘Petrus en de andere discipel renden naar de tombe om te zien.. De andere discipel liep sneller dan Peter en was er eerst. Hij bukte zich en keek naar binnen en zag het linnen doek liggen, maar hij ging niet naar binnen.
Toen kwam Simon Petrus en ging naar binnen. Hij zag ook de linnen wikkels daar liggen, terwijl het doek dat Jezus’ hoofd bedekt had, opgevouwen was en aan de zijkant lag.
Was dat belangrijk? Absoluut!
Is het echt belangrijk? Ja hoor!
Om de betekenis van het gevouwen zweetdoek te begrijpen, moet je een beetje begrijpen over de Hebreeuwse traditie van die dag. Het gevouwen zweetdoek had te maken met de Meester en dienaar, en elke Joodse jongen kende deze traditie.
Toen de knecht de eettafel voor de meester dekte, zorgde hij ervoor dat het precies was zoals de meester het wilde…
De tafel was perfect ingericht, en dan wachtte de knecht, net uit het zicht, totdat de meester klaar was met eten, en de knecht durfde die tafel niet aan te raken, totdat de meester klaar was. Als de meester klaar was met eten, zou hij opstaan van de tafel, zijn vingers, zijn mond afvegen, zijn baard schoonmaken, en het servet op tafel gooien.
De bediende zou dan weten dat hij de tafel moet afruimen. Voor in die dagen betekende het gebruikte servet: ‘Ik ben er klaar mee. ‘
Maar als de meester van de tafel opstaat, zijn servet vouwt en naast zijn bord legt, zou de knecht de tafel niet durven aanraken, want……….. Het gevouwen servet betekende: ‘ik kom terug! ‘
Hij komt terug!

Agenda



BEKIJK MEER DATA

© 2019 H. Corneliuskerk Limmen. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid

ontwerp: designw.nl - technische realisatie: webheld.nl